MILFINA ORSZÁGOK JOGHURTJAI


Ma ismét aldis nasikkal fogunk megismerkedni. Mostanában trendi, hogy a gyártók nem csak egy új termékkel állnak elő, hanem valamilyen téma köré csoportosítva egyszerre egész sorozatot piacra dobnak. A joghurtok területére különösen igaz ez. A Jogobellának jelenleg két termékcsoportját is lehet kapni: a panna cottás-gyümölcsös (eper,barack,áfonya,meggy-http://nasi-ajandek.blogspot.hu/2016/05/jogobella-panna-cotta-kvartett.html) és az amerikai sütis (almáspite, áfonyás muffin, meggyes muffin, mandarinos sajttorta-http://nasi-ajandek.blogspot.hu/2015/01/zott-yogobella-amerikai-stilusban.html) variációkat, 4-4 db-bal. De említhetném a Mizot is, akinek legutóbbi -szintén sütis - családja szinté 4 ízt (madártej-torta, citromtorta, epres sajttorta és feketeerdő torta-http://nasi-ajandek.blogspot.hu/2015/06/mizo-kremkaland-epres-sajttorta.html)  tartalmaz.

A Milfina az egyes országok jellegzetes ízeit hozta össze a joghurttal. Remélem teljes a paletta. A boltban található kínálatból ezt az 5 félét sikerült összeszedni.
Csak, hogy legyen benne valami logika, a magyar ABC sorendjében fogom sorra venni.


Ausztria. Nemcsak az ABC-ben van első helyen, de Mo-tól mért távolságban is ez van a legközelebb. Hogy ízben mennyire veri a mezőnyt, órák kérdése, és kiderül:)

Ihlető elem: Az almásrétes. Szerintem találó, bár nekem csak másodikként jut ez Ausztriáról eszembe. Az első az a Mozart kugli. Lehet, hogy ez egy fokkal izgalmasabb is lenne, hiszen, az almás sütis témát már elég sokan feldolgozták. Na, mindegy, ha jó,elnézzük:)


Servus Österreich és bécsi óriáskerék.


Kibontva ez a látvény fogad. Középbézs színű, enyhén gyümölcsös illatú joghurt. Itt még semmi jelen nincs annak, hogy bármivel is dúsították volna.


Ellenben, ha belekanalazunk, látjuk, hogy van itt kisebb és nagyobb hozzáadott elem. A kisebbek almadarabkák, ami meglepő, de ropognak. A nagyobbak mazsolák. Amik szerencsére nem ropognak, tehát a szár-és magmentesek. Cserébe viszont jól megszívták magukat nedvességgel és puhák.
Pozitív, hogy enyhén a fahéjat is érezni. Amit kihagytak belőle, az a tészta. A sütis jellegű hasonló készítményeknél azért egy-egy ázott piskóta belekerül, de itt nincs.
Állaga közepesen krémes. A képen is látszik, hogy azért elég jól elterül a tányéron. A cukor mennyisége megfelelő.

Kezdetnek ez  annyira nem rossz.


Kalimera Hellas!

Görögország mézes-diós, háttérben a Panteonnal.







Illatát leginkább a méz határozza meg. Itt már felbontáskor láthatjuk a joghurtban úszkáló dióaprólékot. Mondjuk jó lett volna, ha ezt nem ebből a löttyedt álapból, hanem görög joghurttal készítik, csak, hogy stílszerűek legyünk.


Mindenesetre az tény, hogy bővelkedik dióban, így rágnunk is kell rendesen, nem csak nyelni. Csak sajna elfelejtették megpirítani. Bár lehet, hogy ezt direkt csinálták, mert a kicsit kesernyés íz -gondolták ők- jól meg a kicsit túlédesített joghurthoz.
Hát nem tudom. Alapvetően ez sem ehetetlen, csak a dió nem kéne bele.


Hai, Jamaica!

Meghatározó: Pina Colada-kókusz és ananász

Ne,már! Jamaikának nincs egyetlen egy jellegzetes épülete sem, csak a pálmafák meg a homokos tengerpart jut róla eszünkbe? Na, meg a reggae.
És valóban, bár még nem jártam ott, de az internet szerint sincs semmi olyan egyedi látnivaló, amiről egyértelműen be lehetne azonosítani az országot.





Illatát a kókusz határozza meg. Az eddigiek közül ennek van a legintenzívebb fellege. De azért láthatjuk, hogy némi ananász is benne.


Jó sok kókuszreszelék van benne, ami ránézésre nem nagyon látszik, mert a fehér a ferhében elvész. Ráadásul ezek ropognak. Aromából is a kellemesebbet használták, és a cukrot  sem vitték túlzásba.
Az ananász igaziból nem sokat oszt meg szoroz. Ha ráharapunk egy-egy darabkára, megvillan a jelenléte, de egyébként elhanyagolható.
Amúgy összességében nekem eddig ez jön be leginkább.



Termék pontos megnevezése: Ananászos-kókuszos joghurtkészítmény

zsírtartalom 6% (m/m)

Összetevők: joghurt 78%, cukor, 6% ananász, 1,6% kókuszreszelék, pektin, guargumi, citromsav, Na-cirtrát, aroma




Buongiorno Italia!

Mi más is lenne a borítón, mint a római Colosseum. A meghatározója pedig egy gyümölcs: a citrom.
Amióta voltam a Citromfesztivál Mentonban, nekem is ez jut Olaszországról először eszembe. Na, meg az olívabogyó, de azt még nem használták fel joghurtadaléknak.




Az öt joghurt közül ez a legszimplább. Semmilyen darabos elem nem került bele, egyszerűen van egy halványsárga, kellemes citrom ízű joghurt. Nem merték savanykásra készíteni. Sikerült azt a határt eltalálniuk, hogy már nem savanyú, de még nem túl édes. Ízében hasonlít a nemrég kóstolt Gusto görögjoghurtos-citromos jégkrémre.



Termék pontos megnevezése: Joghurtkészítmény citromlével

Zsírtartalom 5,8% (m/m)

Összetétel: joghurt 83%, cukor, 1,5% citromlé koncentrátumból, módosított kukoricakeményítő, Na-citrát, aroma



Selam Türkiye!

Végére maradt Törökország egy mazsolás-mogyorós ízzel. Mondjuk pisztáciás jobb lett volna, dehát majd én készítem az ország joghurtjai sorozatot, akkor olyan lesz. Most be kell érnünk ezzel.

A képen pedig talán az istambuli Süleymaniye-dzsámi látható (?).



Illatában a törökmogyoró jelenlétét lehet felfedezni. Mint látjuk, ebbe is jutott bőven ropogtatnivaló.


Sajna a törökmogyorót itt sem pirították meg, a mazsola pedig ritka, mint a fehér holló. Peig ez utóbbiból 1,6% van, míg mogyiból csak 0,7%, de valahogy ez utóbbi többnek hat.

Számomra ez is egy felejthető íz.



Termék pontos megnevezése: Joghurtkészítmény mazsoláva, piniamaggal és mogyoróval

Összetétel: joghurt 78%, cukor, víz,  1,6% mazsola, 0,8% piniamag, 0,8 % mogyoró, pektin, guragumi, karamellszirup, citromsav, Na-citrát, vaniliarúd-kivonat, aroma

 

Összefoglalva: a gyümölccsel jól bánnak, de a diófélék nem állnak jól a joghurtnak (gondolom azért nincs is sok a piracon ebből a kombóból), főleg így, hogy nincsenek megpiríva.

Én sorrendem: kókusz-ananász,citrom,alma,méz-dió és mazsi-mogyi.

Beszerzési forrás: Aldi

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések