TÉLI NASIK 30.: SZERENCSI SZALONCUKOR-VÁLOGATÁS


Aki még nem döntötte el, milyen szaloncukrot vegyen, annak az elkövetkező 3 bejegyzésben nyújtunk némi segítséget. Bemutatjuk a Szerencsi, a Stühmer és a Bonbonetti szaloncukor-válogatásait, melyek gyakorlatilag a teljes palettájukat lefedi. Így talán könyebb lesz választani, melyik a szimpatikus és abból most már nyugodtan megvehetünk egy egész zacskóval/dobozzal.

Ma a Szerencsivel kezdünk, 10 féle szaloncukorral.





Minden fajtából 2-2 db található ebben a dobozban.


A többség egyszínű, Szerencsi logóval ellátott, míg 2 db mintás, 2 pedig csomag formára van kialakítva.

Kezdjük egy mintással. Ez a Konyakmeggyes-trüffelkrémes étcsokival bevont változat.

Szerencsi konyakmeggyízű trüffelkrémmel töltött étcsokoládé szaloncukor


Illata nagyon kellemes; kesernyés étcsoki és az alkoholos meggy keveréke. Mint láthatjuk, nemcsak a külseje, de a belseje sem hagyományos téglatest alakú. Leginkább kávészemre hasonlít, de nyilván nem azt akarja ábrázolni, hiszen semmi köze a kávéhoz. Aki ismeri a Szerencsi Keringő desszertet, ott találkozhatott már ezzel a formával.


Beljese kicsit ragacsos, folyékony állagú, de nem annyira, hogy kifolyjon, mikor beleharapunk. A csoki jó vastag és ropogós, kimondottan keserű. A krém sem túl édes, és a benne lévő alkohol inkább az illatán semmint az ízén érződik. Annál inkább jelen van a meggyes hatás. De összességében leginkább az étcsoki íze a meghatározó. Ezt azok vegyék meg, akik nem szeretik az édes dolgokat.

Összetétel: 
Étcsokoládé 50%: kakaómassza, cukor, kakaóvaj, szójalecitin, aroma
Trüffelkrém: pálmaolaj, shea-mag olaj, cukor, alkoholos meggylé, zsírszegény kakaópor, glükózszirup, szójalecitin, citromsav, kálium-szorbát, aroma

Étcsokoládéval mártott narancsos marcipán szaloncukor


Illata ebben az állapotában nem túl intenzív. Annál inkább, ha kettétörjük. Kandírozott narancshéj a meghatározó. Itt is jó ropogós a csoki, masszív állagú, nem olvad meg a kezünkben. Belső része, a marcipán is kellemes állagú. Nem száraz, nem túl folyékony, jó puha. Íze nem annyira keserű, mint az előzőé, és szerencsére nincs is túlcukrozva. A marcipánban a cukor jól el van dolgozva, nem ropog. A kandírozott narancshéj csak ízében van jelen, darabok formájában nem.Nagyon jól el van találva a mennyisége, nem uralkodik el az egész szaloncukron, tökéletes harmóniában van a marcipánnal és a csokival. Összességében ezt nagyon jól eltalálták! Kár, hogy lila:(((




Összetétel:
kétszeres marcipán: cukor, mandula,ivóvíz, szorbitol, glükóz, invertcukor szirup, keserű mandula
étcsokoládé ,min.20%: kakaómassza, cukor, kakaóvaj, szójalecitin, aroma
kandírozott narancshéj 10%: narancshéj, glükóz-fruktózszirup, invertcukor, citromsav, kén-dioxid


mogyorókrémmel töltött tejcsokoládés karácsonyi desszert crispyvel


Ránézésre úgy néz ki, mint a hagyományos konyakmeggy. De ez a forma szerepel a Szerencsi Tulipán és a Szerencsi Anno desszertben is, de nem feltétlenül ezzel a krémmel.


Ennek a csokirétege már nem annyira tetszetős, mint az előző kettőnek. Nagyon vékony (pedig elvileg 50%-ot tesz ki) és hamar elolvad. Belseje kicsit ragacsos, elég tömény és édes, de legalább mogyoróízű krém. A crispy jó ropogós maradt, nem áztatta el a krém. Számomra ez az egy pozitívuma. Összességében nagyon,nagyon édes, így pont a konyakos-trüffelkrémes ellentéte.

Összetétele:
tejcsokoládé  50%: cukor, kakaóvaj, zsíros tejpor, kakaómassza, sovány tejpor, szójalecitin, aroma,
mogyorókrém 49%: cukor, pálma és shea-mag olaj, törökmogyoró 10%, sovbány tejpor, zsírszegény kakaópor,szójalecitin,aroma
Extrudált gabonapehely: kukoricadara, búzadara, cukor, étkezési só

Étcsokoládéval mártott alkoholos meggyes marcipán szaloncukor



Az alkoholos meggyes marcipános szaloncukor illata sem kívül, sem belül nem különösebben karakteres. A belseje kicsit halványabb, mint a képen, és meglepő módon jele sincs a meggyes hangulatnak. Vártam volna valami piros réteget, vagy piros pöttyöket, de gyakorlatilag natúr marcipán kinézete van. Ízében is csak akkor észleljük az alkoholos meggyet, ha nagyon koncentrálunk. A trüffelkrémes-meggyesben intezívebben érzékelhető. Viszont az étcsokija nem keserű, bár nem is olyan vastag rétegű. A marcipán rész állagával egyébként nincs baj, a narancsos marcipánosnál leírt jellemzőkkel bír, csak éppen az izgalom hiányzik belőle.


Tejkérmmel töltött tejcsokoládé karácsonyfadísz


Aki nem ismerte volna fel, a csomagoláson a Pom Pom mese figurái szerepelnek. Ez a pink szín is, a már korábban megismert, táblás mesedobozokra emlékeztet. Belül - csak úgy, mint a mogyorókrémes-cryspinél-, nem hagyományos szaloncukor, hanem desszert forma található.


A csokiréteg itt is képlékeny, vékony, olvadékony. A fehér krém kicsit ragacsos, de kellemesen vaníliás-tejes ízű. Hasonlít a Kinder csokira, csak sajnos több cukrot tettek bele a kelleténél. Nekem ez sem lopta be magát a szívembe.

Mogyorókrémmel töltött étcsokoládés szaloncukor mogyoródarabokkal



Ez a forma szintén ismert a Szerencsi Anno, Keringő és Tulipán desszertekből. Azért megelepő, hogy nem a hagyományos téglatest került elő, mert egyébként ennek szintén "egyszerű" csomagolása van.
A másik desszertformát (trüffelkrémes-meggyes) mintás papírba burkolták.
Illata kívülről nincs, belül az étcsoki dominál. A krém kicsit ragacsos, nem folyékony, de elég nyúlós. Annak ellenére, hogy 47%-át teszi ki a szaloncukornak, nem sok érződik belőle, néha-néha megvillan, de ahogy előtűnik, már el is nyomja az étcsoki keserű íze. Még sokkal durvább, mint az meggyes-trüffelesnél. Na, ez tényleg csak azoknak való, akik nagyon szeretik az étcsokit!


Összetétel:
étcsokoládé 50%: cukor, kakaómassza, kakaóvaj, szójalecitin, aroma
mogyorókrém 47%: cukor, pálma és shea-mag olaj, törökmogyoró 10%, sovány tejpor, zsírszegény kakaópor, szóhalecitin,aroma
aprított törökmogyoró 3%

Étcsokoládéval mártott gyümölcsízű (málnás) zselés szaloncukor


Illata nagyon kellemes. Az étcsoki és a gyümölcs is érződik benne. Ha csak zselés szaloncukrot veszünk, akkor ezen a málnáson kívül még citromos és narancsos ízekkel is találkozhatunk majd. Ebbe a válogatásba csak málnásat tettek.


A csokija, ahogy általában a zselés szaloncukroké, egyből lepereg, ha beleharapunk. A zselé színe láthatóan nem piros, áttetsző. Íze kellemes, enyhén savanykás, bár becsukott szemmel nem málnára tippelnék. A zselé állaga jó lett; nem kemény, nem túl nyákás.
A csoki nem igazán érződik, a zselé aromája a meghatározó, de ettől függetlenül finom.

Összetétel:
zselé: cukor, glükózszirup, citromsav, pektin, aromák
étcsokoládé 20%: kakaómassza, cukor, kakaóvaj, szójalecitin,aroma

Konyakmeggy ünnepi csomagolásban


A konyakmeggynek természetesen klasszikus formája van. Illata nagyon kellemes, kesernyés étcsokis.



Belsején kicsit meglepődtem. Erre a fehér trutyira nem emlékeztem...(?) Ízét szerintem nem kell részletezni, mert a konyakosmeggyet mindenki ismeri, meg amúgy sem tartozik a kedvenceim közé. Aki szereti, az nem fog csalódni, ha ilyet vesz a fájára. ráadásul a csomagolása is szép. Ha szeretném, én biztos ilyet vennék a fára, márcsak azért is, mert én a piros-arany híve vagyok.

Összetétele:
étcsokoládé 50% : kakaómassza, cukor, kakaóvaj, szójalecitin, aroma
fondan: cukor, víz, glükózszirup
magozott alkoholos meggy min. 13,5%, természetes aroma
alkoholtartalom: 2,5%v/m.

Étcsokoládéval mártott vajkaramellás szaloncukor


A végére márcsak a vajkaramellás maradt. Illata kívül nincs, belül is inkább kakaós, semmint karamellás. Íze viszont nagyon kellemes, mert meglepő, de nincs agyoncukrozva. Jól el van dolgozva benne a cukor, nem ropog. Egy baj van vele, kicsivel keményebb a kelleténél. Alapvetően azonban egészen finom.

Összetétel:
vajkaramella min.45%: cukor, glükózszirup, zsíros tejpor, ivóvíz, növényi olajok, napraforgó,pálma zsír, , zsírsavak mono- és trigliceridjei, aromák, citromsav, karotinok,vanilin kristály, nátrium-hidrogén-karbonát, szójaliszt, sovány tejpor, zsírszegény kakaópor, invertáz, szorbát
fondan: cukor, víz, glükózszirup
étcsokoládé 20%: kakaómassza, cukor, kakaóvaj, aroma, szójalecitin

A sima zöld papíros szaloncukorról, a mazsolás-fahéjas-diómarcipánosról nem készült fotó, mert korábban már a teljes dobozos változatát bemutattuk. (http://nasi-ajandek.blogspot.hu/2014/12/teli-nasik-25-szerencsi-retro-fahejas.html)

Összességében megállapítom, hogy a Szerencsi marcipános változataival nagyot nem tévedhetünk.
Ezek mellett nekem még a trüffelkrémes-alkoholos meggyes is megtetszett. 

 Tömege: 210 g, 20 db szaloncukor

Gyártja: Szerencsi Bonbon Kft., Szerencs, http://www.szerencsibonbon.hu/

MÉG  TÖBB SZERENCSI:
POM POM MESEDOBOZA
OKOSTOJÁS
AZTÉK FEHÉR CSOKIS-DRAZSÉS
RETRO SZALONCUKOR DIÓS-FAHÉJAS
AZTÉK SZILVÁS ÉTCSOKI
RETRO KEDVENC KAKAÓS TEJTÁBLA

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések