MOLDÁV NASIK 1: CSOKOLÁDÉK: BUCURIA

Ma két érdekesség kerül bemutatásra. Magyarországon egyáltalán nem ismertek a moldáviai csokoládék, sokan nem is tudják, hol van Moldávia. (Románia és Ukrajna között)
No, de senki ne érezzen e miatt bűntudatot, én is csak azért tudom, mert megnéztem a térképen.Egyébként az eredeti neve Moldova.
Hogyan jöttek képbe ezek a csokik? Véletlenül. A férjem Romániában járt és megkértem, hogy hozzom valamit ide a blogba, érdekesség képen. Valami igazán autentikusat.  Kikérte az ottani kollégák tanácsát és végülis nem romániai (azt nem merték ajánlani???) hanem moldáviai csoki lett belőle, méghozzá a Bucuria gyár 2 dobozos desszertje.: "Duet Bomboane" és "Favorit Plus"
Kinézetre nagyon jó választásnak tűnnek. A dobozok tervezése, kivitelezése határozottan szépre sikerült, igazán megkapó a szem számára. A nosztalgikus hangulat megmelengeti a lelkünket.

A cég 1946-tól működik. Meglepően részletes, mindenre kiterjedő honlappal rendelkeznek, és szerencsére angol nyelven is olvasható! Rengeteg édességet gyártanak a keksztől kezdve a habcukron át a számtalan dobozos csokiig.Akit érdekel katt ide:http://www.bucuria.md/en

Ha csak a dobozt látjuk, akkor a kép és az összetétel alapján tájékozódhatunk, mit is tartalmazhat. A termékmegnevezés ugyanis sem az elején sem a hátoldalán nincs feltüntetve. Szerncsére a modern technológia segítségével kíváncsiságunkat az internet segítségével, a cég honlapjára ellátogatva kielégíthetjük. Ott ugyanis valamennyi termékről részletes leírás található.
Tehát ez egy mogyorókrémes étcsokival bevont édesség a közepén 1 szem egész mogyoróval.

 A csoki kakaótartalma min.68 %
Összetétele: kakaómassza, cukor, kakaóvaj, E476, lecitin, vanilin
Töltelék: cukor, növényi zsír, török mogyoró (6,6%),  földimogyoró, zsírszegény tejpor, kakaópor, lecitin,E476
1 db mérete: 2 cm magas, 2 cm felül, 3 cm alul, kerülete: 9 cm
10 dkg:569 Kcal
Tömege: 280g, 20 db-ot tartalmaz

 És, hogy milyen az íze?

Egy szóval: mennyei!!!

A csoki ropogós és kellemesen kesernyés, krémnek határozottan mogyoró íze van, nincs túlcukrozva, az egész mogyoró ropogós és nincs avas íze. Tökéletes kombináció!!! 10 pont a férjemnek a választásért:)))
Szerencsére korábbi félelmem sem igazolódott be, miszerint a csoki biztosan beszedte a doboz ízét.(Valahogy ezek a papírdobozos keleti csokik visszahozzák az 1980-90-es évek ilyesfajta emlékeit...)

Lássuk a másikat.


 A képen nem látszódik, de a kép körül az oválisok, a szöveg és a csoki dombornyomott. Eleganciát tükröz minden részletében.

A képen a belső része kicsit viharvert, de ez betudható a hosszú utaztatásának. Sebaj, attól még lehet nagyon fincsi...

20 db 2 cm magas, 2 cm és 2,5 cm széles, 9 cm kerületű desszert található a dobozban. 
Összesen 250 g
Mint láthatjuk, a csokiréteg könnyen lepereg. Belsejét tekintve elég érdekes állaggal találkozhatunk.Kicsit ruganyos és eléggé ragacsos. Furi....A rajzon is látható, hogy 2 rétegből áll. Míg el nem olvassuk a szakszerű leírást a honlapon, addig itt is csak találgathatunk, mivel is van dolgunk, mert pontos termékmegnevezés itt sincs feltüntetve a dobozon. Pusztán az összetevőkből indulhatunk ki. Ez alapján én az almapürét az alsó rétegnek gondoltam, a felső rétegnek pedig csokihabot tippeltem. Az igazság pedig az, hogy az alsó réteg egy kakaós-tejes fondant krém a habos része pedig nem más mint felvert tojásfehérje hab némi kakaóval. 

 Ízét tekintve a tejkaramella rétegben kicsit ropogós maradt a cukor, a habos rész annak ellenére,hogy ez alkotja a desszert nagyobb felét ízében eléggé semleges. A bevonó meg inkább kakaómassza, semmint csoki.
 Az előző mogyorós finomságtól ez nagyon messze elmarad. Tehát, ha szembe találkoznánk ezzel a desszerttel, ne hagyjuk, hogy a szép doboz elcsábítson minket!


















Megjegyzések

Népszerű bejegyzések