IBI HÁZICSOKIK: KAKAÓS, DIÓS, MOGYORÓS, DUO
Az utóbbi időben egyre több olyan hazai válallkozás jelenik meg, melynek fő profilja a csoki- vagy bonbonkészítés. Az Ibi csoki is ilyen, melyet eredeti erdélyi recept alapján készítenek. Őszintén szólva én még nem hallottam arról, hogy az erdélyi csoki legendás lenne, de itt az alkalom, hogy megkóstoljuk. Ráadásul rögtön 4 félét, ami a szinte az eddigi teljes palettát lefedi. Egyedül a kakaós-levendulás hiányzik.
Előljróban idézném a gyártókat, mire is számítsunk:
"Állagában eltér a már ismert, hagyományos gépi csokoládéktól. A házicsokink egy puha, omlós, magasabb nedvességtartalommal készült termék, és különlegessége még abban is rejlik, hogy állagához képest a nagyobb hőmérsékleten sem olvad szét. Viszont magasabb nedvességtartalma miatt nehezebben tárolható több hónapig, mivel hozzáadott adalékanyagokat és tartósítószereket nem tartalmaz. Ezért mi nem gyártunk nagy mennyiségeket, hanem a megrendelésekhez képest mindég frissen kínáljuk vásárlóinknak. De hűtőben sokáig eltartható."
Most már gondolom mindenki kellően kíváncsi, így az alapnak tűnő, kakaóssal megkezdem a sort.
Első ránézésre én sütiszeletre, konkrétabban brownira tippeltem. De milyen jó, hogy vannak a terméken betűk, így hamar rájöttem, hogy ez bizony csoki.:)
Kibontva az első szó ami eszembe jutott, az az "érdekes" volt. Lássuk be nem hasonlít az általunk eddig megszokott táblákra. Se nem lapos, se nem kockás. Ráadásul a felülete is lyukacsos és nem is olyan szép fényes. Sőt, az illata is kimondottan a kakaós-kevert sütire emlékeztet. Huha, mi lesz itt!
Állaga is fura. Kicsit a kekszgolyók tésztájára hasonlít, csak nem annyira tömény. Nem olvad szét selymesen a szájban, ezt bizony rágni kell! Valami enyhén serceg a fog alatt, de nem cukor. A leírásból szerintem a tejpor az, annak van ilyen tapadós állaga. Valószínű a kakaóbabot - ami a csoki lényege- is ezzel helyettesítették. Emiatt szopogatni sem ajánlatos, mert biza ráragad a szájpadlásra.
Ízét tekintve leginkább a kakaó dominál. A cukor arányát viszont jól eltalálták, nem is túl keserű és nem is túl édes.
A falat lenyelése végére rájöttem, hogy a házicsoki tulajdonképpen téves megnevezés. Én leginkább kakaós, omlós tejkaramellának nevezném, arra jobban hasonlít, mind állagban, mind ízben.
Összességében azt kell mondjam, nem cserélném le az eddig jól bevált csokikra, de érdekességnek elmegy. Amúgy pedig rá van írva, hogy adalék és tartósítószer-mentes, de szerintem a kálium-szorbát meg a szójalecitin igencsak annak tűnnek.
Összetétel: kristálycukor, zsíros tejpor, kakaópor, növényi zsírok, víz, emulgálószerek, napraforgó-lecitin, citromsav, kálium-szorbát, természetes aroma, béta-karotin, kakaóvaj)
A mogyorós annyiban különbözik az előzőtől, hogy van benne három egész törökmogyoró. Amit sajnos elfelejtettek megpirítani, és, mint láható a héját is rajta hagyták...:((( A törökmogyorót nem megpirítani, az a 8.főbűn:)))
Ez a fekete-fehér változat viszont már izgalmasabb. A kakaós része ennek is ugyanolyan, viszont a fehér rész az határozottan finom. Sikerült a vaníliás fagyi szilárd formáját megalkotni. A vaníliaaroma és a tejpor nagyon jól állnak egymásnak. Én inkább ezt a fehér csokis vonalat vinném tovább.
A diós szintén feledhető. Sajnos itt sincs megpirítva a mag, így az aromái nem tudnak annyira érvényesülni.
Tömege: 70 g
100 g 446 ckal (diós), 449 kcal (kakaós), 469 kcal (duo), 446 kcal (mogyorós)
Gyártja: Szigetpilot Ktf., Szigetszentmiklós, http://ibihazicsoki.eu/index.php?o=rolunk
Ez a termék egy vicc. Tegnap vettünk pofátlan áron egy ilyen terrnéket. Ez nem csoki. Ehhez elég egy panelkonyha, óccsó kakaópor, margarin meg víz. Tudom, mert egyszer én is próbálkozam házilag"csokit" készíteni, ez lett belőle. Kábé csak én ettem ;)
VálaszTörlésMeg hogy erdélyi recept, cöccöcö...
Alapvetően lelkes vagyok a kézműáves termékeket illetően, de sajnos vannak készítők, akik rontják a színvonalat. Namost ez a termék sn termelő pont ilyen.
Ezt a terméket senki ne vegye meg. Ne támogassuk a silány minőséget, ha ne effelé megyünk.